|

PENYEDIAAN PERANGGU MEJA (MELAYU)




Walaupun masa telah berubah, hidangan melayu Tradisional disimpan dipelihara sepanjang tahun. Generasi Melayu yang pertama dan yang kedua masih mengamalkan gaya Tradisional Melayu terutama semasa majlis perkahwinan dan perayaan. Perkhidmatan Melayu Tradisional mempunyai ciri-ciri ianya sendiri seperti:

        i.            Pada dasarnya orang duduk di atas tikar yang diperbuat daripada daun pandan atau mengkuang.
      ii.             Hidangan yang ditetapkan di atas dulang akan diletakkan di tengah-tengah tikar dan makanan akan dikongsi oleh empat atau lima orang.
    iii.             Tetamu akan bergilir-gilir memberikan mangkuk yang berisi air untuk basuh tangan, kemudian mencedok nasi ke pinggan, dan tuangkan air ke dalam gelas.
    iv.            Tetamu akan menggunakan tangan kanan untuk makan hidangan mereka. 

Mari Chat Bersama Kami :)