PENYEDIAAN PERANGGU MEJA (CINA)
PERALATAN
§
Bb
plate
§
Chopstick
§
Chopstick
stand
§
Table
spoon
§
Chinese
soup
§
Rice
bowl
§
Soup
bowl
§
Chinese
tea
§
Round
table
§
Lazy
susan
Hidangan Cina adalah salah satu yang
terkenal dan popular di dunia dan mempunyai pelbagai pilihan menu. Menu Cina
terdiri daripada pilihan yang lengkap sekurang-kurangnya lima sajian bermula
dari pembuka selera, sup, daging lembu, ayam atau ikan, sayur-sayuran dan
sebaginya. Secara tradisinya, makanan tersebut akan dinamakan sempena nama baik
tertentu. Menurut kepercayaan mereka, makanan ini akan membawa tuah kepada
keluarga atau masyarakat mereka. Hidangan Cina mempunyai identiti mereka
sendiri. Beberapa ciri seperti di bawah:
i.
Meja
bulat biasanya digunakan di restoran Cina yang mampu menampung 8, 10 atau 12
orang untuk satu meja.
ii.
Lazy
Susan akan diletakkan di tengah meja untuk diletakkan hidangan yang membantu
tetamu untuk mengambil hidangan mereka tanpa berdiri atau meminta orang ramai
untuk membantu mengambil makanan tersebut.
iii.
Penggunaan
chopstick dan sudu cina
iv.
Penggunaan
mangkuk cina, sup, nasi atau pencuci mulut
v.
Hidangan
secawan teh cina
PROSEDUR DALAM PERKHIDMATAN CINA
Kebiasaannya
di dalam perkhidmatan Cina, kain bewarna merah digunakan untuk menaikkan
suasana atau menyerlahkan identiti Cina itu sendiri.
§ Side
plate di letakkan
untuk setiap tetamu.
§ Set chopstik diletakkan dibahagian kanan
pinggan.
§ Set cawan teh diletakkan di bahagian
atas chopstik
§ Kesemua hidangan diletakkan di atas lazy susan.
§ Soup
bowl juga diletakkan
di atas lazy susan
§ Hidangan pertama akan dihidangkan
selepas semua tetamu sampai dan duduk. Pelayan akan menghidangkan makanan pada
semua tetamu dan akhirnya meletakkan makanan tersebut di atas lazy susan.
§ Teh akan dihidangkan di dalam Chinese cup